Continuous auditing

 

 

Het controleren van financiële overzichten is een belangrijk onderdeel van het risicobeheerproces van elke organisatie. Een doeltreffende auditstrategie helpt potentiële risico's aan het licht te brengen en voorbereidingen te treffen voor eventuele gevolgen van een auditresultaat. Audits zijn een belangrijk hulpmiddel bij het opsporen van financiële fouten die in de boeken van een onderneming verborgen zitten. Ze zijn ook nodig om de boekhoudpraktijken van de onderneming te valideren, risico's in verband met openbaarmaking te beheren en eerlijke verantwoording af te leggen aan belanghebbenden. Een slecht geplande of uitgevoerde audit kan een ernstig negatief effect hebben op de reputatie van uw organisatie en haar vermogen om nieuwe investeerders of partners aan te trekken. Daarom is het van cruciaal belang uw auditstrategie ruim voor de eigenlijke auditdatum te plannen. Deze gids zal u helpen bij het plannen van Continuous auditing, zodat u altijd alle cijfers op een rijtje heeft.

Wat te controleren voor uw initiële audit strategie

Om de juiste auditstrategie voor uw bedrijf te kiezen, moet u eerst nadenken over de belangrijkste financiële parameters die uw audit zullen sturen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om u te concentreren op inkomsten, uitgaven of winstmarges. Als u deze cijfers kent, kunt u beter bepalen welke punten u tijdens de audit wilt onderzoeken. U kunt ook rekening houden met uw controledoelstellingen en controlerisico's bij het plannen van uw controlestrategie. Als uw controledoelstelling bijvoorbeeld is om uw financiële verslaglegging te valideren, kunt u ervoor kiezen om u op bepaalde onderdelen van de jaarrekening te concentreren. Aan de andere kant, als uw auditstrategie gericht is op het vinden van risico's in uw bedrijf, kunt u ervoor kiezen een audit uit te voeren die gericht is op een bepaalde subset van de financiële overzichten.

Een doorlopende controle uitvoeren

Plan vervolgens een periodieke controle van de jaarrekening van uw organisatie. Het is een goed idee om dit te doen, zelfs als u niet van plan bent om een controle van de jaarrekening uit te voeren op het moment dat u wordt gecontroleerd. Op die manier blijft u op de hoogte van uw financiële situatie en ziet u eventuele rode vlaggen die bij een enkele controle misschien over het hoofd worden gezien. Als een accountant bij deze controle een belangrijke kwestie ontdekt, zal dit uw organisatie helpen om aan de overheidsvoorschriften te blijven voldoen en eventuele boetes of dwangsommen te vermijden.

U kunt de frequentie van uw audit ook laten afhangen van de statistieken waarop u zich richt. Als u zich richt op inkomsten, uitgaven of winstmarges, kunt u kiezen voor één keer per maand. Als u een uitgebreidere audit wilt uitvoeren, kunt u kiezen voor één keer per jaar.

Lopende audit stappen

Dit zijn de belangrijkste stappen die u moet volgen om de integriteit van uw jaarrekening effectief te waarborgen.

Een audit plannen – De eerste stap bij het uitvoeren van een audit is het plannen van de audit. Dit omvat het bepalen van het audit schema, het identificeren van audit doelstellingen, en het selecteren van een auditor.

Conclusie:

Audits worden vaker dan ooit tevoren uitgevoerd, maar vele slagen er nog steeds niet in kritieke en belangrijke kwesties op te sporen die de onderneming aanzienlijke schade kunnen berokkenen. Hoewel audits slechts één onderdeel vormen van het risicobeheerproces, helpen zij het proces van financiële verslaglegging transparanter te maken.