ICT beveiliging

 

Beschouw de ICT van uw organisatie als de sleutels van het gebouw. Als u alle deuren, ramen en parkeertoegangen met sloten afsluit, wordt het voor potentiële indringers moeilijker om uw gebouw binnen te komen; als iemand echter alle sloten met een ijzerzaag zou openzagen of met een boutensnijder zou doorzagen, zou hij zonder problemen binnen kunnen komen. Om een ICT-omgeving te beveiligen tegen cyberaanvallen en andere bedreigingen is het belangrijk dat u niet alleen alle deuren en ramen op slot doet, maar er ook voor zorgt dat niemand binnen kan komen zonder sleutel of beveiligingscode. U kunt extra software op uw computers draaien, waardoor indringers moeilijker toegang krijgen, maar u de enige gebruiker blijft die de unieke inloggegevens kent. Als iemand echter in het ICT-systeem van uw organisatie zou geraken zonder deze gegevens te kennen of met slechts toegang via één enkel toegangspunt, zou hij gemakkelijk toegang hebben tot alles binnen het systeem – met weinig risico om ontdekt te worden door iemand anders dan hijzelf.

Wat is een IT Beveiligingsstrategie?

De implementatie van een effectieve IT-beveiligingsstrategie is het uitgangspunt voor het opbouwen van een cyberbeveiligingsprograma dat aanvallen kan afschrikken en kwaadaardige activiteiten kan opsporen. Voor organisaties die proberen te voldoen aan industrienormen en intern beleid, vereist de ontwikkeling van een strategie een nauwkeurige planning en prognose van risico's, inclusief een beoordeling van de systeemcomponenten en de gebruikte technologie. Zodra erkende kwetsbaarheden zijn vastgesteld, kunnen stappen worden ondernomen om de gaten te dichten. Dit proces moet de identificatie en het beheer van zowel interne als externe bedreigingen omvatten.

Een goede strategie zal resulteren in een IT-beveiligingsprogramma dat als allesomvattend kan worden beschouwd. Het programma omvat beleid en controles om de systemen te beschermen, waaronder detectie, logging en analyse van gegevens, alsmede programma's voor respons op incidenten en bewustmaking en opleiding op het gebied van informatiebeveiliging. Bij de bescherming van gegevens kan gebruik worden gemaakt van geavanceerde technologie, zoals netwerkintrusiedetectiesystemen, inbraakpreventiesystemen en encryptietools.

Wie is verantwoordelijk voor ICT beveiliging ?

Voor het beheer van een IT-beveiligingsprogramma is bekrachtiging op directieniveau nodig. De chief information officer (CIO), de chief security officer (CSO), of een persoon op het niveau van senior vice president (SVP) of executive vice president (EVP) zal van cyberbeveiliging een topprioriteit moeten maken. De CEO of president kan verantwoordelijk zijn voor het goedkeuren van de strategie en het budget, maar het dagelijks beheer moet in handen zijn van iemand die begrijpt dat de gevolgen van een inbreuk op de cyberbeveiliging catastrofaal kunnen zijn. Beveiliging is een kritieke functie, en de beste aanpak is om cyberbeveiliging te beschouwen als een essentiële bedrijfsfunctie.

Vereisten voor IT-personeel

De cyberbeveiligingsstrategie zal moeten worden ontwikkeld door IT-personeel met een grondig begrip van de systeemarchitectuur, de technologie en de risico's van de verschillende onderdelen van het systeem. Het is ook nodig dat zij het vermogen hebben om effectief te communiceren met het hogere management en andere afdelingen om het belang van cyberbeveiliging uit te leggen en hen te overtuigen om middelen toe te wijzen aan de taak. Daarnaast moeten zij ervaring hebben met incident response, computer forensics en incident management. Verder moeten zij grondig vertrouwd zijn met alle beleidsmaatregelen en voorschriften inzake beveiliging die van toepassing zijn op de systemen die zij beheren. Ze moeten ook een grondig begrip hebben van de wetten die het onderscheppen van gegevens en, in sommige gevallen, het verzamelen van gegevens door de rechtshandhaving regelen.

Conclusie

Organisaties kunnen alleen succes boeken als de mensen die het bedrijf leiden waarde hechten aan beveiliging. Een effectieve cyberbeveiligingsstrategie vereist een engagement van het senior management en de bereidheid om risico's te nemen om een concurrentievoordeel te verkrijgen. Als de strategie echter succesvol is, zullen de voordelen van een veilige IT-omgeving in de hele organisatie voelbaar zijn.

Een effectieve cyberbeveiligingsstrategie kan en moet een samenwerking zijn tussen de ICT beveiliging en het juridische team, evenals andere afdelingen zoals personeelszaken, financiën en het marketingteam. Cyberbeveiliging is een breed onderwerp, en elke organisatie zal haar eigen unieke eisen en uitdagingen hebben. Door samenwerking en grondige planning kan een effectieve strategie worden ontwikeld en uitgevoerd.